Un nou an judiciar la C.E.D.O.

cedo1

Ieri, 30 ianuarie, a avut loc deschiderea unui nou an judiciar la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Cu aceasta ocazie, a fost organizata o conferinta de presa, la care presedintele Curtii, Jean-Paul Costa, a facut o apreciere pozitiva asupra celor 50 de ani care s-au scurs de la infiintarea Curtii (1959), iar pentru viitor a chemat statele membre ale conventiei sa isi reafirme implicarea in respectarea drepturilor omului si sprijinul pentru activitatea Curtii.

Acesta a mai aratat ca pe rolul Curtii se afla in prezent aproape 100.000 de cauze, numar care creste in continuare, astfel ca sunt necesare masuri pentru asigurarea pe termen lung a eficientei sistemului. In acest sens, a mentionat ca este foarte important ca statele membre sa puna in mod efectiv in executare hotararile anterioare ale Curtii, pentru a evita aglomerarea suplimentara a rolului acesteia cu dosare avand obiecte similare cu cele deja solutionate.

In 2008 Curtea a pronuntat 1.543 de hotarari si 30.163 decizii.

Presedintele Curtii a precizat ca 57% din sesizarile adresate Curtii au fost introduse impotriva a doar 4 state: Federatia Rusa, Turcia, Romania si Ucraina, iar restul de 43% impotriva celorlate 43 de state membre ale conventiei.

Cu aceeasi ocazie a fost dat publicitatii si un tabel care cuprinde violarile articolelor Conventiei, grupate pe state. Din acest tabel, rezulta ca impotriva Romaniei au fost pronuntate, in 2008, 199 de hotarari, din care: in 189 s-a considerat ca a existat cel putin o violare a Conventiei, in 4 s-a considerat ca nu a avut loc nicio violare, iar in 6 s-a hotarat in alt sens (reparatie justa, obiectiuni preliminare, s.a.).

In ceea ce priveste obiectul cauzelor in care a fost parte Romania, cele mai multe privesc drepturile la un proces echitabil-159 si la protectia proprietatii-122.

De asemenea, s-a dat publicitatii si o editie provizorie a Raportului anual asupra activitatii Curtii.

Sursa: C.E.D.O.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: